16 martie 2017

Alumni Facultatea Filologie

Nume / prenume: Ţerna (Parascan) Olga

Anii de studii:
2010 - 2014, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Filologie, Specialitatea Limba şi literatura română şi limba franceză
2014 - 2016 (masterat), Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Filologie, Specialitatea Limba şi literatura română şi tehnologii educaţionale
Locul de muncă şi funcţia: 
Gimnaziul Alexeevca, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, Pîrliţa, raionul Ungheni, profesoară de limba franceză

Cred că însuşi faptul că Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM are 80 de ani de la fondare ne spune multe, fiind prima Universitate din Moldova. Ţin să menţionez tot aici că nu numai că este o instituţie cu prestigiu şi calitate înaltă a procesului de învăţămînt, dar totodată este o universitate unde vii cu satisfacţie ştiind că aici vei avea acces rapid la informaţii clare şi explicite, vei putea lucra ore în şir în bibliotecă şi cel mai important vei obţine studii universitare care îţi vor oferi perspectiva continuării pregătirii universitare în cadrul ciclului licenţă – masterat – doctorat, datorită profesorilor cu grade didactice calificate în domeniu (cu titlul ştiinţific de doctor) care predau în cadrul programului de studiu. De asemenea, stagiile de practică îţi oferă posibilitatea de a te afirma şi aţi dezvolta abilităţile profesionale în domeniul ales.
Ceea ce contează este şi faptul că studenţii pot beneficia de burse şi cămin, pot participa la conferinţe ştiinţifice, adică se pot afirma în afara orelor de curs, aşa cum am făcut şi eu de altfel.
Vreau să mulţumesc tuturor profesorilor care au contribuit la formarea şi dezvoltarea mea ca personalitate şi ca specialist în domeniul filologiei, încercînd pe durata studiilor de licenţă şi masterat să îmi cultive valorile universale şi să mă instruiască pe măsura cerinţelor.
Cu siguranţă, Universitatea de Stat din Tiraspol este una dintre universităţile care merită toate laudele, care îndeplineşte toate criteriile şi trebuie să fie apreciată conform referenţialului de evaluare.

Nume / Prenume: Cebotaru Inga

Anii de studii:
2009 -2013, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Franceză
Locul de muncă şi funcţia:
Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, prof. de limba franceză /  de limba şi literatura română

„Nimeni nu-i în stare să se ridice prin el însuşi; trebuie să- i întindă mîna cineva, să- l ajute cineva“, a sintetizat foarte bine Seneca. Parafrazînd cugetarea lui Seneca, sunt îndreptăţită să afirm că prin modul de organizare, prin calitatea actului educaţional şi ştiinţific, Facultatea de Filologie care este o componentă importantă a Universităţii de Stat din Tiraspol, ce asigură continuitatea şi dezvoltarea tradiţiilor culturale naţionale dar şi înscrierea lor în circuitul valorilor europene, a însemnat un factor decisiv în formarea personalităţii mele.
Ca orice structură a învăţămîntului superior, Facultatea de Filologie are o misiune dublă: didactică şi ştiinţifică.
Strategiile didactice interactive, utilizate, în procesul de învăţămînt bazate pe un suport teoretic ştiinţific, de către profesorii de la facultate m- au marcat profund în alegerea profesiei actuale. Fiind bazate pe spirit participativ atît prelegerile, cît şi seminarele mi-au oferit posibilităţi de realizare dar şi de consolidare a cunoştinţelor din sfera  limbii şi literaturii române cît şi a celei franceze. Cei patru ani de studiu au constituit pentru mine o adevarată provocare de autocunoaştere, întîlnind specialişti de care m- am legat dincolo de cuvinte - profesori care mi-au rămas în inimă pentru totdeauna precum Ciorbă T., Zdraguş V., Străjescu N., Ursu L., Botnaru T., Taburceanu P., Scripa T., Golubiţchi S. Acestor profesori le- ar putea fi atribuit aforismul lui Dimitrie Cantemir:
„Cuvîntul poartă icoana sufletului şi fapta – comoara inimii”.
Conferinţele studenţeşti la care participam cu drag, au constituit adevărate prerogative de viitor, de a mă afirma din punct de vedere teoretico- ştiinţific. Astfel la moment mă mîndresc cu patru publicaţii în România cît şi cu redactarea unui articol despre cosmologia teoretică la Monthly Notices of the Royal Astronomical Society din Londra.
Într-o lume în care valorile materiale devin mai importante decât cele spirituale sau culturale, într-o lume în care Noica sau Eliade par să piardă cursa în favoarea vedetelor de o altă factură consider că alegerea Facultăţii de Filologie în viaţa unui tînăr este în mod imperios un colac de salvare a limbii şi culturii naţionale dar şi o punte integrantă la contextul lingvistic european.

Numele / prenumele: Gheorghiu Cristina

Anii de studii:
2012 – 2016; Universitatea de Stat din Tiraspol, RM, or. Chişinău; Facultatea: Filologie
Specialitatea: Limba şi Literatura Română şi Limba Engleză
Locul de muncă şi funcţia: 
Universitatea de Stat din Tiraspol, or. Chişinău, laborant superior Catedra Limbi şi Literaturi Străine

Universitatea de Stat din Tiraspol (mun. Chișinău) este prima instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova, care de-a lungul timpurilor a ţinut piept cu demnitate tuturor încercărilor, astăzi bucurându-se de o istorie bogată cu absolvenţi numeroşi, care activează în mai toate localităţile republicii.
Cu ritmuri stabile îşi continuă activitatea, contribuind în modul cel mai evident la promovarea și asigurarea unei înalte calități în procesul de predare – învățare, la pregătirea unor cadre profesoral-didactice de înaltă calificare şi, nu în ultimul rând, la modernizarea învăţământului superior.
Se pune accent pe dezvoltarea multilaterală a studenţilor prin implicarea lor în diverse concursuri, conferinţe, colaborări, care oferă discipolilor posibilitatea de a se manifesta individual, atingând noi orizonturi de cunoaştere şi dezvoltare personală.
Toate aceste succese sunt posibile numai datorită cadrelor didactice calificate de la Catedra Limba şi Literatura Română şi de la Catedra Limbi şi Literaturi Străine, care se dedică întru totul formării studenţilor ca buni specialişti. Am învăţat de la ei cum se cultivă respectul, frumosul şi măiestria pedagogică. Experienţa acumulată în perioada stagiului pedagogic ne-a învăţat să fim oameni corecţi, muncitori şi mereu perseverenţi în ceea ce facem.
Fiind o absolventă a promoţiei 2016, pot afirma că viaţa ne-a oferit o mulţime de surprize plăcute, una dintre ele fiind colectivul din care am avut şansa să facem parte, fiecare, timp de patru ani de zile. Pe drumul formării noastre profesionale, dar şi ca oameni am avut alături dascăli minunaţi şi înţelegători, cărora le mulţumim din suflet şi le dorim multă sănătate, răbdare şi să aibă parte numai de studenţi studioşi. Iar cel mai încântător şi veridic elogiu adus maeştrilor noştri cred că ar fi verticalitatea şi fermitatea noastră.
Să cultivaţi şi în continuare aceleaşi virtuţi, îndrumând noile generaţii cu multă înţelepciune şi perseverenţă pe neasemuitul drum al cunoştinţelor!
Cu deosebit respect,
                                                                                           absolventa promoţiei 2016, Gheorghiu Cristina

Nume / prenume: Cazacu Victoria

Anii de studii:
2000 -2005, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chișinău, RM, Facultatea de Filologie, specialitatea Limba și Literatura Română – Limba Engleză
Locul de muncă și funcția:
Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragialevicedirector

Consider că Instituția Superioară Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chișinău, RM, își realizează cu brio sarcinile pe care și le-a propus, principalul său obiectiv fiind acela de a contribui la promovarea și asigurarea unei înalte calități în procesul de învățare și predare. Constat cu satisfacție că rectoratul le asigură studenților accesul rapid la informații clare și explicite prin intermediul profesorilor, bibliotecii și materialelor didactice, asigurând și garantând, totodată, calitatea programelor de studii.
Aceeași apreciere pozitivă o am pentru cadrele didactice calificate în domeniu (cu titlul științific de doctor) care predau în cadrul programului de studiu. Acestea le acordă studenților un sprijin efectiv în procesul studierii, oferă perspectiva continuării pregătirii universitare în cadrul ciclului licență – masterat – doctorat.
Un punct fórte al acestei instituții este faptul că orarul stabilit le oferă  studenților oportunitatea de a fi antrenați în câmpul muncii, posibilitatea de a fi angajați, în paralel, la o anumită instituție, așa cum am procedat personal în perioada studiilor la această universitate. În aulele Universității de Stat din Tiraspol m-am dezvoltat pe verticală, asimilând an de an noi cunoștințe în domeniul limbii și literaturii române și engleze, obținând astfel și o bursă lunară de merit pe parcursul a 4 ani. 
Mă închin cu pietate în fața tuturor profesorilor care au contribuit la formarea și dezvoltarea mea ca om și specialist în domeniu.
Cu siguranță, Universitatea de Stat din Tiraspol este una dintre puținele universități care îndeplinește toate criteriile, standardele și indicatorii de performanță.

Nume / prenume: Popov Levitschii Tatiana

Anii de studii:
2006 -2011, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Limba şi Literatura Română – Limba Engleză
Locul de muncă: 
Liceul Teoretic Brînzenii Vechi, raionul Teleneşti. Am activat 2 ani în calitate de profesor de limbă engleză. Al doilea an am lucrat în parteneriat cu un voluntar american. La moment, din lipsa locurilor de muncă, fac ore particulare la disciplina l. engleză.

Consider că Instituţia Superioară Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, îşi realizează foarte bine sarcinile pe care şi le-a propus, principalul său obiectiv fiind acela de a contribui la promovarea şi asigurarea unei înalte calităţi în procesul de învăţare şi predare. Un mare respect pentru rectoratul universităţii care le asigură  studenţilor accesul rapid la informaţii clare şi explicite prin intermediul profesorilor, bibliotecii şi materialelor didactice, asigurând şi garantând, totodată, calitatea  programelor de studii.
Aceeaşi apreciere pozitivă o am pentru cadrele didactice calificate în domeniu (cu titlul ştiinţific de doctor) care predau în cadrul programului de studiu. Acestea le acordă studenţilor un sprijin efectiv în procesul studierii, oferă perspectiva continuării pregătirii universitare în cadrul ciclului licenţă – masterat – doctorat.   
Mulţumesc tuturor profesorilor care au contribuit la formarea şi dezvoltarea mea ca om şi specialist în domeniu. Vă sunt nespus de recunoscătoare pentru fiecare zîmbet, fiece emoţie, fiecare sfat. Marquez spunea că: “viaţa nu este ce ai trăit, ci ceea ce-ţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti pentru a povesti”. Timp de cinci ani de facultate am aşezat pe rafturile conştientului meu un arsenal de amintiri care au devenit temelie solidă în costrucţia mea ca om. Avînd o calăuză divină, poţi uşor să înaintezi şi avansezi, să străbaţi întunericul. Aici vreau să aduc mulţumiri pentru doi aştri care au depus mult suflet ca sa asimilez şi să îndrăgesc limba engleză (începînd de la zero pe băncile universităţii), ca apoi să mînuiesc această disciplină. Mă închin cu multă stimă şi respect faţă de dumneavoastră Ciorbă Tatiana şi Stah Diana.
Cu siguranţă, Universitatea de Stat din Tiraspol este una dintre puţinele universităţi care îndeplineşte toate criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă.

Nume / prenume: Goreanu Alexandra

Anii de studii:
2008 -2012 Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Franceză
Locul de muncă şi funcţia:
Gimnaziul Mihai Viteazul, Straseni, profesor de limba şi literatura română şi limba franceză

Instituţia Superioară Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, este una dintre cele mai solide instituţii universitare din ţară, care contribuie considerabil la valorificarea procesului educaţional cât şi la pregătirea eficientă a tinerilor specialişti. Aceasta îşi impune standarde ridicate şi obiective concrete, realizarea cărora să asigure integrarea universităţii în aria europeana a instruirii şi cercetării în domeniul învăţământul superior. 
 În ceea ce priveşte calitatea procesului educaţional, constatăm cu satisfacţie o conlucrare eficientă între toate catedrele universitaţii, fapt ce asigură o competitivitate efectivă şi fructoasă. Iar colaborarea internaţională şi participarea cercetătorilor Universităţii la diferite foruri ştiinţifice, dovedesc odată în plus, prestigiul acesteia. Tot odată, colaborarea cu program universitar european  Erasmus, construit pentru a permite schimbul de studenti între ţările comunitare, oferă experienţa cea mai frumoasă şi benefică din viaţa unui student, fortificându-i abilitaţile practice.
Cursurile, seminarele şi testările fac apel la metodele comunicative, centrate pe student, pe individualizarea şi conştientizarea învăţării. Iar rezultatele sunt valorificate prin oportunitatea de a participa la conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale, manifestări cu caracter ştiinţific intra/interuniversitare.  Tot aici, mi s-a oferit posibilitatea să particip la festivalul naţional Chantons Amis, Ploaia de Stele, etc. îmbinînd utilul cu plăcutul.
De asemenea, mulţumesc rectoratului, pentru acţiunea-cheie de a motiva studenţii care obţin rezultate remarcabile, scutindu-le taxa de studii, şi tot odată oferindu-le bursa. Acest fapt încurajează cooperarea dintre studenţi, creând un mediu  pozitiv de învăţare.
Deşi au trecut cîţiva ani de cînd nu am trecut pragul universităţii, încerc prin paşi mărunţi să mulţumesc persoanelor care a avut cea mai mare contribuţie la drumul pe care mi l-am ales în viaţă, care au reuşit să mă scoată din “carapacea” în care mă ascundeam şi să mă facă să am încredere în forţele mele proprii.
În acest spirit,  îmi iau angajamentul de a purta cu mare recunoştinţă şi sensibilitate haina educaţiei şi de a o  promova pe mai departe. Iar  Universitatea de Stat din Tiraspol este una dintre puţinele universităţi care are la bază standardele şi indicatorii de performanţă internaţională.

Nume / prenume: Malai Daniela

Anii de studii:
2012-2016, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Engleză
Locul de muncă şi funcţia: 
Liceul Teoretic Mălăieşti, s. Mălăieştii Noi, r. Criuleni, profesoară de limba şi literatura română şi limba engleză.

Instituţia  Superioară  Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, este una dintre cele mai bune universităţi care îşi realizează cu succes sarcinile pe care şi le-a propus, principalul său obiectiv fiind acela de a contribui la promovarea şi asigurarea unei înalte calităţi în procesul predare- învăţare.
Apreciez faptul că Universitatea de Stat din Tiraspol dispune de o bibliotecă vastă în care fiecare student poate găsi cu uşurinţă materialul necesar pentru cursurile pe care le studiază, totodată citind din numeroasele  opere literare prezente în această bibliotecă, studenţii îşi pot  lărgi orizontul cunoştinţelor,  îşi pot îmbogăţi vocabularul cu numeroase cuvinte noi. Universitatea de Stat din Tiraspol dispune de o sală de calculatoare, care dă posibilitate studenţilor de a se informa rapid şi sigur.
Am o apreciere  pozitivă şi rămîn mulţumită de munca pe care au depus-o de-a lungul anilor cadrele didactice calificate, care predau în cadrul programului de studiu şi le pun studenţilor la dispozitie informaţii folositoare şi ajutătătoare pentru fiecare curs în parte. Acestea le acordă  un sprijin efectiv în procesul studierii, ajută la formarea fiecărui student în parte ca să devină un bun cadru didactic.
Un punct forte al acestei instituţii, este faptul că tot ceea ce universitatea îşi propune, realizează cu succes. Ea oferă  studenţilor oportunitatea de a fi antrenaţi în cîmpul muncii, de a se dezvolta în mai multe domenii. Pot spune ferm că Universitatea de Stat din Tiraspol este o instituţie de învăţămînt superior care merită tot respectul, pentru că a fi profesor nu înseamnă  doar a poseda  o materie, dar şi a avea capacitatea de a o preda discipolilor, cei dornici de carte, ceea ce s-a văzut în activitatea cadrelor didactice de aici, am văzut cu cîtă dăruire şi migală profesorii din această universitate încearcă să ne formeze pe fiecare dintre noi mai întîi ca om, iar mai apoi ca personalitate. În această universitate, sprijinită de cadrele didactice neobosite, am învăţat diverse metode, procedee, forme de lucru care mă vor ajuta în activitatea mea de profesor.
Universitatea de Stat din Tiraspol m-am dezvoltat , asimilînd an de an noi cunoştinţe în domeniul limbii şi literaturii române şi  engleze, obţinînd astfel şi o bursă lunară de merit pe parcursul a 4 ani.
Aduc mulţumiri întregului colectiv de profesori ai Universităţii de Stat din Tiraspol pentru munca depusă pe parcursul a  patru ani şi pentru că au contribuit la dezvoltarea mea ca om şi ca specialist în domeniu. Mă închin cu pietate în faţa tuturor, dorindu-le mult succes şi răbdare în tot ceea ce fac.
Cu respect, absolventa Promoţiei 2016, Malai Daniela

Nume / prenume: Railean Diana

Anii de studii:
2008 -20012, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Franceză
Locul de muncă şi funcţia:
Gimnaziul Brătuleni, profesoară de limbă franceză

Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, este instituţia care promovează studii de calitate înnaltă cît şi accesibilitatea sporită la ele. Aceste lucruri se evidenţiază prin numărul ridicat de studenţi dar şi rezultatele excepţionale ale acestora la diferite conferinţe, concursuri şi nu numai. Aceste rezultate minunate se datorează unei organizări excelente a procesului de studiu prin asigurarea şi echiparea aulelor, bibliotecii cu informaţiile necesare desfăşurării procesului de învăţare conform celor mai ridicate standarde.
Rezultatele minunate de care se bucură instituţia la moment nu ar fi posibile fără un corp didactic bine pregătit dar cel mai important deschis spre colaborarea fructuoasă dintre student şi profesor. Înalta pregătire a cadrelor didactice cît şi titlurile pe care le deţin oferă studenţilor vaste oportunităţi printre care şi continuarea tuturor ciclurilor de învaţamînt în aceeaşi instituţie contribuind astfel la confortul psihologic al studenţilor săi. 
Remarcabil este faptul că instituţia pune în prim plan dezvoltarea multilaterală a studenţilor prin implicarea lor în concursuri dar şi conferinţe prin intermediul cărora studenţii au posibilitatea de a se manifesta individual atingînd astfel noi orizonturi de cunoaştere dar şi dezvoltare personală. La astfel de conferinţe am participat şi eu, lucru ce mi-a permis sa-mi dezvolt încrederea în sine, în forţele proprii ca pe viitor fiind deja la rîndu-mi angajat/profesoară să organizez şi eu astfel de manifestări la care participă cu enutziasm deja elevii mei.
Sînt mîndră că mă număr printre absolvenţii Universităţii de Stat din Tiraspol, şi  aduc un sincer mulţumesc întregului corp didactic al Facultăţii de Filologie dar şi tuturor celor care au contribuit la atingerea celor mai înnalte nivele în instruirea numeroaselor generaţii de discipoli/specialişti deosebiţi în vaste domenii.

Nume / prenume: Cimpoacă Ana

Anii de studii:
2012 -2016, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Franceză
Locul de muncă şi funcţia:
Liceul Teoretic Costeşti, profesor de limba franceză

Sunt fostă absolventă a Instituţiei Superioare Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, de curînd am îmbraţişat această profesie nobilă, datorită cadrelor didactice de performanţă ce m-au format şi instruit în procesul didactic. Consider că universitatea îşi realizează cu brio sarcinile, avînd un sistem şi program bine stabilit, centrat pe calitate şi rezultat. Principalul său obiectiv fiind acela de a contribui la promovarea şi asigurarea unei înalte calităţi în procesul de învăţare şi predare. Constat cu certitudine că rectoratul le asigură  studenţilor accesul rapid la informaţii clare şi explicite prin intermediul profesorilor, bibliotecii şi materialelor didactice.
O admiraţie şi recunoştinţă profundă am pentru cadrele didactice, ei sunt pilonii, tezaurii , îndrumătorii şi deschizătorii de drumuri  către vise realizabile. Ei sunt cei ce le acordă studenţilor un sprijin efectiv în procesul studierii, oferă perspectiva continuării pregătirii universitare în cadrul ciclului licenţă – masterat – doctorat.
Un punct fórte al acestei instituţii este faptul că orarul stabilit le oferă  studenţilor oportunitatea de a fi antrenaţi în câmpul muncii, precum şi conferinţele studenţeşti organizate an de an, fiind o motivaţie efectivă pentru studenţi de a se implica, lărgi orizonturile, de a combina utilul cu plăcutul, fiind premiaţi cu diplome. Vorbind despre persoana mea, pot zice cu demnitate că, participînd am fost premiată cu diplome de gr. II, fapt ce m-a motivat să cresc intelectual. În aulele Universităţii de Stat din Tiraspol m-am dezvoltat pe verticală, asimilând an de an noi cunoştinţe în domeniul limbii şi literaturii române şi franceze, obţinând astfel şi o bursă lunară de merit pe parcursul a 4 ani. 
Mă închin cu pietate în faţa tuturor profesorilor care au contribuit la formarea şi dezvoltarea mea ca om şi specialist în domeniu.
Cu siguranţă, Universitatea de Stat din Tiraspol este una dintre puţinele universităţi care îndeplineşte toate criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă.

Nume / prenume: Popa Olesea

Anii de studii:
2004 -2009, Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău, RM, facultatea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Engleză
Locul de muncă şi funcţia:
L.T. „Al. Mateevici”,com.Pirlita,r. Ungheni, profesor de limba şi lit. română şi limba engleză. 

Întîlneşti în viaţă oameni de care te legi dincolo de cuvinte, oameni care văd în tine mai mult decît vezi tu şi care iau decizia de a munci alături de tine pînă cînd şi tu vei ajunge să descoperi acea parte din tine de care încă nu esti conştient. Sunt oameni care parcă sunt facuţi pentru sufletul tău. Aceşti oameni sunt toţi acei profesori care activeaza în cadrul Universităţii din Tiraspol,acei profesorii care au contribuit la formarea mea şi dezvoltarea profesională. Fiecare din ei meritaă un sincer mulţumesc pentru ca au fost personaje principale în povestea vieţii mele.  Mulţumesc pentru fiecare zîmbet, fiecare emoţie, fiecare sfat, pentru optimismul şi bagajul de cunoştinţe acumulat în parcursul a celor 5 ani.
Timpul işi face meseria şi iată ca devenind şi eu la rindul meu profesor mă regasesc în cuvintele spuse mereu de Voi că : „Omul cît trăieşte, învaţă”. 
Aţi fost pentru noi şi mentori, sfatuitori, părinţi, susţinători, îndrumători iar noi abia cu timpul ne dăm seama cît de mult valorează un profesor. Răsfoim încet filele vieţii şi dorul ne apăsă uneori că nu suntem în stare să întoarcem timpul,să mai fim studenţi şi să mai parcurgem încă o data traseul.
Îmi reamintesc cu plăcere orele de limbă engleză, atunci cînd mi se părea ca nu am să pot niciodată vorbi în această limbă dar iată că datorită profesorilor de limbă străină am ajuns sa altruiesc această limba şi elevilor mei. Cu mîndrie şi cu o mare satisfactie îmi aduc aminte toate acestea.
Ştiu cît e de greu sa fii şi sa ajungi de a fi competent sa mentii acest statut deoarece mulţi ar dori poate, dar puţini o posed. Voi aţi fost acei care ne-aţi dăruit încredere în sine,dorinţa de a descoperi ceva nou,de a zimbi atunci când sufletul ne plinge şi de e ne atinge scopul. Sunteţi cei care cu siguranţă aţi visat planul pe a doua zi sau aţi avut nopti nedormite  dar la sigur  la sfârşit  aţi fost mindri că tot efortul depus a meritat. În acest spirit, ne luăm angajamentul de a purta cu mare recunoştinţă şi sensibilitate haina educaţiei şi s-o promovăm şi noi pe mai departe. Dacă ar depinde de noi, v-am aduce sănătatea şi longevitatea zeilor, am coborî fericirea şi binele suprem precum Prometeu a coborît focul ... , dar avînd unelte mai modeste la dispoziţie, ne mulţumim să vă facem o adîncă reverenţă, plină de simţăminte de recunoştinţă.
Pe drumul formării noastre profesionale, dar şi ca oameni am avut alături profesori minunaţi şi înţelegători care ne-au învăţat şi ne-au dat sfaturi, ce pe viitor vom cântări mai mult decît o definiţie sau o trecătoare formulă.
Mă închin cu pietate în faţa tuturor profesorilor de la Universitatea de Stat din Tiraspol care au contribuit la formarea şi dezvoltarea mea ca om şi specialist în domeniu.

Numele / prenumele: Pîrnău Mariana

Anii de studii:
2011 - 2016, Universitatea de Stat din Tiraspol, RM,or. Chişinău, Specialitatea Filologie, Facultatea Limba şi Literatura Română  şi Limba Engleză
Locul de muncă şi funcţia:
Liceul Teoretic Mălăieşti, s.Mălăieştii Noi, r.Criuleni, învăţătoare la clasele primare, profesoară de l.engleză.

Absolvind de curînd Universitatea de Stat din Tiraspol, din mun. Chişinău, aş vrea să afirm ca această Instituţie Superioară  îşi realizează perfect sarcinile propuse, avînd drept obiectiv principal contribuirea la promovarea şi asigurarea unei înalte calităţi în procesul de învăţare şi predare. Încă fiind studentă am constatat cu satisfacţie faptul că conducerea Universităţii ne-a asigurat tuturor  studenţilor accesul rapid la informaţii clare, exacte şi explicite prin intermediul profesorilor, bibliotecii şi materialelor didactice performante.
Am rămas foarte mulţumită de organizarea şi desfăşurarea procesului instructiv-educativ din Universitatea dată. Personal, m-a bucurat mult faptul că pe parcursul a 4 ani, Universitatea ne-a răsplătit pe cei mai buni studenţi cu burse de merit lunare,  iar la finalul ciclului I, de licenţă, ne-a oferit oportunitatea de a fi antrenaţi în cîmpul muncii.
De asemenea o apreciere pozitivă şi doar cuvinte de mulţumire am şi pentru cadrele didactice calificate în domeniu. În această Instituţie am întîlnit nişte dascăli de excepţie şi cu un suflet mare, care ne-au predat de-a lungul anilor  cursuri foarte şi foarte interesante.
Îmi respect pînă la cer şi înapoi profesorii. Nişte profesori extraordinari, care fac din vocaţie ceea ce fac. Nişte profesori care explică de 20 de ori dacă e nevoie, oameni care au mereu timp de studenţii lor, oameni frumoşi, deosebiţi, cărora chiar le pasă. Fără profesorii extraordinari care au investit atît de multă încredere în mine, fără aceste persoane minunate, care îmi sunt atît de dragi, nu aş fi reuşit nimic. Ei au fost cei care mi-au explicat mereu unde am greşit, şi mi-au dat sfaturi bune. Mi-au răspuns întotdeauna la întrebări şi au predat atît de bine, că nu am avut nevoie de o singură oră de meditaţii.
Aşadar, dragi profesori ai Universităţii de Stat din Tiraspol, fiindcă ne aflăm în ajun de Ziua Internaţională a Pedagogului vreau să VĂ MULŢUMESC din tot sufletul pentru ceea ce faceţi! Vă doresc sănătate şi să Vă dea Dumnezeu o viaţă fericită şi studenţi care să Vă aprecieze aşa cum meritaţi! Mă închin cu pietate în faţa rectoratului şi a profesorilor pe care i-am avut în această Universitate şi vreau să  vă bucuraţi împreună cu mine de  succesele mele, pentru că fiecare dintre Dumneavoastră şi-a adus contribuţia la formarea şi dezvoltarea mea ca om şi specialist în domeniu.
În cele din urmă aş vrea să afirm sus şi tare faptul că cu siguranţă Universitatea de Stat din Tiraspol este una dintre puţinele universităţi care îndeplineşte toate criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă.
Cu aleasă stimă şi mulţumire, absolventa Promoţiei 2016, Pîrnău Mariana

Numele, prenumele: Buimistr Svetlana

Data, anul, locul nașterii: 06.04.1978, or.Criuleni
Studii: superioare, UST, cu sediul la Chişinău, 2002.
Facultatea: Filologie
Specialitatea: Limba și Literatura română, Limba şi literatura rusă
Vechimea în munca pedagogică: 14 ani
Locul de muncă: Mi-am început activitatea pedagogică în satul Cărpineni, raionul Hîncești, prin repartizare, în 2002. Am lucrat 2 ani profesor de Limbă și literatură rusă, apoi, prin transfer, am trecut ca profesor în mun.Chișinău. Actualmente, de 6 ani activez în funcție de director adjunct pe învăţămîntul instructiv-educativ, şi de 12 ani, activez în funcție de profesor de limbă și literatură română în Liceul Teoretic “B.P.Hașdeu” din municipiul Chişinău.

Уважаемые преподаватели!
Примите слова благодарности за Ваш высокий профессионализм, компетентность, педагогический талант и преданность благородному делу в течение многих лет. Выражаю искреннюю признательность за Вашу ответственность, доброжелательность, энтузиазм и индивидуальный подход к каждому студенту.
Я пришла к вам сдавать экзамены в 2002 году с надеждой получить образование. И хочу сказать, что эта надежда оправдалась. Впервые я увидела, как может РАБОТАТЬ образовательная система – не грузить студентов знаниями, не требовать от них невозможного, а упорно, методично, последовательно учить их учиться.
Многие из бывших студентов вузов выбрали, может быть, не преподавание в школе, работают не по профессии. Но из нашей группы многие работают по специальности: преподают кто румынский язык в русской школе, а кто русский язык в национальной школе (у нас была двойная специальность: Румынский язык и литература и русский язык). Я работаю уже в области образования 14 лет и с благодарностью вспоминаю наших преподавателей.
Желаю Вам крепкого здоровья, счастья и удачи в Ваших делах!
Фото: Южно-Уральский государственный университет. Главный корпус
Хочу выразить искреннюю благодарность за Ваш высокий профессионализм, компетентность, педагогический талант и преданность своему благородному делу в течение многих лет.
Примите мою искреннюю признательность за Вашу ответственность, доброжелательность, энтузиазм и индивидуальный подход к каждому из нас. Благодаря Вам сегодня я поступила и успешно обучаюсь в Южно-Уральском государственном университете в магистратуре.
Особую благодарность хотела бы высказать Табурчану Полине Григорьевне, спасибо, за то время и силы, которые Вы посвятили мне во время написания моей первой научной работы.
Желаю Вам крепкого здоровья, счастья и удачи в Ваших делах!
Дарья Гоморова, выпускница 2014 года, специальность Русский язык и литература и английский язык, Филологический факультет

CRISTIAN Serdeşniuc,
absolvent al facultăţii de Filologie, Universitătea de Stat din Tiraspol, mun. Chişinău (ciclul I şi II);
Coordonator – adult al Asociaţiei Tinerilor Profesori Activi „Speranţa Donduşeni”; Profesor de limba şi literatura română, GD II, gimnaziul „Constantin Negruzzi”, satul Tîrnova, raionul Donduşeni; redactorul revistei şcolare online „Clepsidra negruzzienilor”; Persoană – resursă în cadrul Proiectului de voluntariat în beneficiul comunităţii, pe lîngă Consiliul Raional Donduşeni şi CNTM (Centrul Naţional de Tineret din Moldova);

Ajunşi la cumpăna anilor, încă (poate) nu prea maturi, fiecare doreşte să cunoască şi să îmbrăţişeze o meserie pentru sine. Fireşte că alegerea meseriei depinde, în mare măsură, de vocaţie, de aptitudini, de nevoile individuale de afirmare într-un domeniu specializat. Pe bune, anume aici, la Universitatea de Stat din Tiraspol (mun. Chişinău) am ştiut că voi găsi o bună îndrumare părintească, o consolare spirituală, o ghidare eficientă în carieră, pentru că după studiile medii de specialitate mai rămânem a fi, încă, copii. Aici am cunoscut o sumedenie de personalităţi, erau însăşi profesorii mei universitari. Chiar dacă eram în primul an de facultate, chiar dacă eram necunoscuţi, profesorii noştri ne-au tratat destul de pozitiv, amical, deontologic, cu mare grijă ca nu cumva unul dintre noi să nu reuşească a însuşi materia cursurilor universitare. I-am cunoscut uşor pe toţi profesorii, care mai târziu mi-au devenit mult mai aproape, şi asta pentru că m-au ajutat mult, m-au încurajat, mi-au venit în ajutor, m-au stimulat, mi-au creat oportunităţi de liberă afirmare şi autoformare necondiţionată.
Îmi amintesc destul de nostalgic despre anii studenţeşti, pentru că au fost cu mari emoţii, cu noi deschideri către imensele orizonturi ale limbilor romanice, ale literaturii române periodizate, ale gramaticii pe care am învăţat-o în acţiune.
Sunt foarte mândru că am absolvit anume aceaastă instituţie de învăţământ superior, prima la număr din Republica Moldova (după istoricul ei). Sunt mândru că i-am cunoscut pe martirii înţelepciunii – profesorii mei universitari – Pedagogi înzestraţi cu har dumnezeiesc: Doamna RĂILEANU Rita, de la care am învăţat tainele morfologiei; Doamna TABURCEANU Polina, cu ajutorul căreia ne-am aprofundat în istoria literaturii universale; Doamna STRATAN  Natalia, de la care am cerut atâtea sfaturi pentru practica noastră educaţională. E de menţionat că Doamna STRATAN  Natalia mi-a rămas un părinte spiritual de mare încredere, iar sfaturile oferite m-au ajutat ori de cîte ori să depăşesc anumite bariere ale vieţii; Doamna STRĂJESCU Natalia – un profesor de o raritate, sensibilă, destul de competentă, înţelegătoare, maestru al literaturii; Doamna VORONCOV Sorina, de la care am îndrăgit incursiunile limbilor romanice „Pentru că toate s-au născut din limba latină...”; Doamna BOTNARU Tatiana – etalonul magic sacral în literatura română; Domnul CHIPERI Grigore, de la care am învăţat mai întâi de toate să îndrăgim meseria de profesor – filolog; Domnul TOLOCENCO Petru – o fiinţă angelică cu o inimă atât de mare şi atotiubitoare. Îi mulţumesc din inimă şi mă închin până la pământ în faţa Dumisale; Domnul IONAŞ Anatol – coordonatorul ştiinţific de la Teza de Masterat, o fiinţă destul de receptivă, agreabilă, cu mare credinţă în Dumnezeu, un Om între oameni; Nu pot să nu menţionez şi pe alţi profesori universitari, oameni pe care i-am îndrăgit pentru cunoşniţele sale, pentru iniţiativa lor, pentru ambiţiile profesionale: GHERLOVAN Olga şi URSU Lucia.
Am îndrăgit această universitate şi această facultate pentru că:
  1. Profesorii universitari, din cadrul catedrei de Limbă şi Literatură română, sunt adevăraţi specialişti, deţin titluri onorifice, au lucrări în domeniu, posedă bine materia, îmbină teoreticul cu practica, sunt nume cunoscute în învăţământul autohton;
  2. Universitatea (blocul de la Telecentru) dispune de condiţii optime pentru învăţare, sisteme de încălzire, o bibliotecă mare şi o sală de lectură încăpătoare; pot să menţionez faptul că sala de calculatoare este conectată la internet de tip „ruter” WI-FI, iar studenţii au acces la liberă informaţie; Un mare avantaj este implementarea în cadrul orelor şi a stagiunilor de practică a surselor TIC (tehnologiilor informaţionale computerizate);
  3. În instituţia de învăţământ persistă o atmosferă prielnică pentru studii, relaţiile dintre studenţi şi corpul didactic sunt apreciate la nivel, iar la prelegeri şi seminarii este asigurat continuu un climat favorabil accesibil tuturor, în contextul dezideratului „O instituţie de învăţământ prietenoasă fiecăruia – Educaţia de calitate”;
Fiecare om se naşte în această lume cu un talent oarecare, dar acest talent trebuie căutat, cultivat, dezvoltat... Anume Universitatea de Stat din Tiraspol mun. Chişinău m-a luminat că sunt pe drumul drept al pedagogiei.

Mă numesc David Elena, am absolvit Universitatea de Stat Tiraspol cu sediul la Chişinău în 2010, Facultatea Filologie Româna/Engleză, şi sunt foarte mulţumită că am avut ocazia să studiez la această Universitate.
Acum sunt Director la 2 companii private de limbi străine, predau cu multă dragoste limba engleză, plus la toate mai sunt şi traducător/interpret autorizat de Ministerul de Justiţie.
Sunt foarte mîndră de studiile pe care le-am făcut şi rezultatele obţinute.


Lucia Bahnari, absolventa Universităţii de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău), anii de studii 2002-2006
Actualmente activez în oraşul Chişinău, LTPA "Nicolae Sulac", profesor de limbă şi literatura româna şi limba franceză.
Generaţiile se succed cu o repeziciune năucitoare, dar anumite simţiri şi experienţe ne rămîn întipărite în memorie şi în adîncul sufletului. Faţă de cei care mi-au trasat traiectoria în viaţă sau care mi-au definitivat personalitatea am doar sentimente de mulţumire şi recunoştinţă. Pe drumul formării profesionale şi nu numai am avut alături oameni minunaţi şi înţelegători care m-au învăţat şi m-au ghidat, ceea ce mai apoi a cîntărit şi va mai cîntări mai mult decît o definiţie sau un vers. În acest context vin să vă mulţumesc sincer pentru dedicare şi consumare, dorind să vă spun că tot acest efort nu a fost în zadar. Alături de dumneavoastră nu am învăţat doar carte, dar am învăţat şi ce înseamna a fi Om, de aceea mă înclin dăruindu-vă florile recunoştinţei.

Cu înaltă consideraţiune,
Ludmila Podgurschii, absolventă a Facultăţii de Filologie, UST, promoţia 2015
Caut să găsesc cuvintele potrivite pentru a-mi exprima toată Mulţumirea, Recunoştinţa şi Stima faţă de Dumneavoastră, distinşi Dascăli ai Universităţii de Stat din Tiraspol de la facultatea Filologie. Sunt mîndră că am absolvit anume această instituţie – prima - de învăţămînt superior din Republica Moldova! Graţie muncii pe care o depuneţi zilnic pe altarul profesional, făuriţi noi şi noi destine omeneşti. Ne-aţi îmbrăcat sufletul în nobleţe, gîndurile – în puritate şi inima – în dragoste de Neam şi Limbă.
Mulţumesc tuturor profesorilor care ne-aţi luminat cugetul şi drumul vieţii, ne-aţi încurajat şi motivat de a cuceri mai îndrăzneţ Olimpul tainic al verbului matern, al înţelepciunii din carte, al miracolului marilor opere din patrimoniul literaturii naţionale şi universale.
Lecţia care nicicînd nu o vom uita este de a fi Om în viaţă. Ne-aţi transmis, în primul rînd, ceea ce sunteţi Dumneavoastră, apoi ceea ce ne-aţi predat la ore. Sunt mîndră că V-am cunoscut şi am reuşit să descoper ceea ce căutam...M-am regăsit pe mine...iniţial, în calitate de reporter la ziarul Meridian Info şi, la moment – redactor-şef la EDIT Ocniţa, TV locală. Tendinţa mea de a mă realiza profesional în acest domeniu a încolţit graţie Dumneavoastră, stimaţi Dascăli de la Filologie, UST, cei care purtaţi în suflet o flacără nestinsă de tot ce este Frumos şi Sfînt! Tot ceea ce aţi răsădit în sufletul meu, a prins rădăcini şi, va rodi cu demnitate în cel mai de nord raion al ţării – Ocniţa. Vă aştern la picioare un covor de flori ale recunoştinţei, dragostei şi stimei, punîndu-Vă pe creştet coroana Mulţumirii pentru munca nobilă de a semăna lumină şi a făuri cugete umane.

Magdalena RUSNAC-FRĂSINEANU absolventă a Universităţii de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău), facultatea de Filologie.
Actualmente activez în calitate de şef adjunct al Direcţiei Ştiinţă, Educaţie şi Extensiune Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Facultatea de Filologie, din cadrul UST cu sediul la Chişinău, a pregătit şi continuă să pregătească specialişti de performanţă în domeniul filologic. Prin programele sale Facultatea asigură studenţilor o bună bază teoretică şi aplicativă necesară şi oportună integrării lor în activităţile socio-profesionale. Cadrele didactice calificate, implicate în activitatea de cercetare ştiinţifică ce vizează teoria domeniilor filologice, studiul limbii şi al literaturii, didactica disciplinelor filologice etc., oferă discipolilor cunoştinţe profunde. Cunoaşterea limbii, literaturii şi culturii române oferă absolvenţilor mari posibilităţi de angajare în diverse instituţii: şcoli, licee, colegii, edituri etc.

Natalia Rotari, absolventă a  Universităţii de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău), facultatea de Filologie .
Activitatea mea ține de mass media, deși îmi doresc mult să lucrez în domeniul pedagogiei. Acum opt ani am fost angajată la un post local de televiziune ca mai apoi, peste ani, să lucrez la Canal Regional, o televiziune cu acoperire națională care aduce în fața consumatorului media știri, reportaje, schițe, emisiuni și duplexuri din diferite raioane ale țării noastre. Le datorez, ascensiunea pe care am înregistrat-o, profesorilor, doctorilor în științe de la facutatea de filologie a Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău unde am fost instruită la ciclul I și II. Anume de la Natalia Stratan, Anatol Ionaș, Natalia Străjescu, Lucia Ursu, Grigore Chiper, Petru Tolocenco, Tatiana Botnaru am  învățat cum și în ce este îmbrăcată Limba și Literatura Română. Le mulțumesc din suflet Domniilor Lor pentru tot efortul și muncă pe care zilnic o depun în formarea specialiștilor! Gratitudine exprim și decanului facultății, Olga Gherlovan, prodecanului Maria Slusarenco și secretarei decanatului - Olga Zlotea, pentru atenție, receptivitate la necesitățile studenților și masteranzilor! Să ne trăiți, multstimați și iubiți profesori!

Mă numesc Diacon Oxana, studentă (2006-2011) și masterandă (2011-2013) a Facultății de Filologie a UST. Din 2011 activez în calitate de consultant telemarketing, în Departamentul Francez, în cadrul la GPG Consulting, iar din 2013 -doctorandă la Institutul de Filologie al A.Ș.M. (Sectorul de Teorie și Metodologie Literară).
O educație de calitate și un student perseverent sunt cheia unui bun specialist. Educația de calitate obținută în cadrul Facultății de Filologie este rodul muncii pedagogilor calificați, dar și asigurată de colaborarea, în egală măsură, a studentului cu profesorul. UST oferă posibilitatea de a te face auzit și înțeles, iar profesorii dau dovadă de cunoștințe, toleranță și empatie în activitatea pedagogică. Respect și recunoștință tuturor pentru munca depusă, energia inepuizabilă și dăruirea de zi cu zi acestei meserii.

POSTORONCA SILVIA
Am absolvit facultatea de filologie a Universităţii de stat Tiraspol în anii 2010-2014.
Actualmente director A.O. „Carul cunostinţelor”
Centru de dezvoltare intelectuală a copiilor preşcolari 2-7 ani
Pot să spun doar cuvinte de multumire şi recunoştinţă faţă de pedagogii acestei instituţii care mi-au călăuzit fiecare pas şi mi-au fost alături în orice moment, fie dificil sau uşor, în tot acest răstimp. DASCĂLI în tot sensul adevărat al acestui cuvînt. Am căpătat un mare bagaj de cunoştinţe care îmi vor fi de folos pentru toată viaţa.
Să ne trăiţi, dragi pedagogi, la mulţi ani, să dăruiţi şi altor studenţi plăcerea de a studia în această instituţie.

Mă numesc Sârbu Elena. Am absolvit Universitatea de Stat din Tiraspol în 2015. Actualmente sunt director la Grădiniţa-creşă din s. Todireşti, r. Ungheni.
Adresez cordiale mulţumiri conducerii Universităţii de Stat din Tiraspol, decanului Facultăţii de Filologie, lectorilor Catedrei Limba şi literatura română pentru efortul depus în a iubi cuvântul şi cărţile, pentru cizelarea limbajului.
Vă sunt recunoscătoare pentru sfaturile inspirate şi discrete, pentru blândeţea cu care ne-aţi călăuzit pe calea devenirii profesionale. Libertatea pe care ne-aţi acordat-o la prelegeri şi seminare ne-a încurajat să explorăm noi tărâmuri şi să ne desăvârşim ca personalităţi.
Îmi exprim gratitudinea pentru faptul că pe parcursul a patru ani de studii aţi contribuit la formarea şi dezvoltarea mea ca specialişt. Aţi fost şi veţi fi pentru mine modele de comportament, prestanţă şi erudiţie pedagogică. Vă preţuiesc nespus pentru că aţi ştiut să îndrumaţi cu exigenţă, dar şi să povăţuiţi cu dragoste.
Vă doresc noi şi frumoase realizări în perspectivele de schimbare ce se produc permanent în activitatea Universităţii şi îmi exprim siguranţa că VIITORUL Dvs. va fi în ascensiune pe calea realizărilor,  de care vor beneficia toţi cei care vor păşi pragul acestei instituţii de învăţământ superior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu