03 martie 2022

MĂRȚIȘOR LITERAR

     Pe data de 2 martie 2022 a avut loc cea de-a doua etapă a proiectului educațional Cafeneaua literară, lansat de Liceul Teoretic „Andrei Straistă” din or. Anenii Noi, în colaborare cu partenerii săi educaționali. De data aceasta, gazda evenimentului a fost Librăria din Centru. Printre cei prezenți au fost directorul instituției, dl. Eugeniu Margine, profesoarele de Limba și literatura română – Natalia Morari și Ala Crețu, împreună cu elevii claselor a X-a – a XII-a, scriitorii Emilian Galaicu-Păun, Vasile Romanciuc și Gheorghe Erizanu, directoarea Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din Chișinău, Mariana Harjevschi, iar catedra Limba și Literatura Română a facultății de Filologie a UST, în calitate de partener educațional, a fost reprezentată de Natalia Străjescu, conf. univ., dr.

     În deschiderea programului, dl Eugeniu Margine a vorbit cu multă empatie despre elevii care pășesc zilnic pragul instituției, despre echipa managerială și profesorii care contribuie la formarea tinerei generații, despre menirea proiectului educațional Cafeneaua literară, aducând cuvinte de mulțumire partenerilor educaționali care susțin organizarea și desfășurarea activităților. Suntem recunoscători pentru cuvintele motivaționale și pline de gratitudine ale dlui director în adresa catedrei Limba și Literatura Română a facultății de Filologie a UST. 

    Astfel de evenimente duc la avantajarea cunoașterii, stimularea interesului pentru lectură, dezvoltarea abilității persoanei nu doar de a citi permanent, dar de a înțelege, a învăța din text, de a formula idei critice și creative.

     Într-o atmosferă calmă și relaxantă, elevii, ghidați de profesoarele Natalia Morari și Ala Crețu, au prezentat programul lor artistic, provocând la discuții și amintiri hazlii pe scriitorii Emilian Galaicu-Păun, Vasile Romanciuc și Gheorghe Erizanu.

 

     Emilian Galaicu-Păun, poet, eseist, romancier, traducător, redactor-șef al editurii Cartier, într-o formă libertină și degajată, le-a povestit elevilor despre cum e să fii astăzi scriitor și să creezi opere, care îi sunt aspirațiile de viitor și ce preferințe literare are.
 

     Vasile Romanciuc, „purtătorul de cuvânt al tăcerii”, le-a prezentat elevilor ultima sa apariție editorială, volumul de poezii Pâinea noastră cea din toate filele. Elevii l-au provocat să răsfoiască amintirile din copilărie, din adolescență până la maturitate, poetul vorbindu-le cu melancolie și umor bonom de aceste momente.

     Gheorghe Erizanu, eseist, jurnalist, publicist, director al editurii Cartier, a vorbit publicului despre volumele de opere care apar la editura Cartier, despre criteriile de selecție a acestora și despre tot ce reprezintă spațiul literar pentru el.

   S-a vorbit mult despre literatură, despre frumosul artistic, despre arta scriitoricească, despre valoarea cuvântului, s-a cântat și au fost trăite emoții estetice deosebite... La final s-a constatat că literatura nu plictisește niciodată și este singura care va rezista secole de-a rândul – încă un obiectiv demonstrat prin întrunirile educative în Cafeneaua literară!

Cele mai intense emoții trăite printre rafturile de cărți ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu