13 martie 2021

S-a stins din viață marele scriitor Nicolae Dabija

Nicolae Dabija

Necrolog

 

     Cu profundă tristețe și durere aducem la cunoștință că pe data de 12 martie curent a trecut la cele veșnice scriitorul Nicolae Dabija, cel care a onorat pe parcursul a mai multor decenii cultura și limba română.

     Nicolae Dabija a fost membru de onoare al Academiei Române (2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova (2012), deținător al celor mai înalte distincții de stat din Republica Moldova: ordinul Republicii (1996) și din România: Ordinul Steaua României în grad de Comandor (2000) și ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofițer (2014).

     Scriitorul și activistul pe tărâmul civic Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. A absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat din Chișinău (1972). În 1975 debutează editorial cu volumul de versuri Ochiul al treilea, apreciat de cititori și critica literară. În 1977 i se decernează pentru această lucrare de excepție Premiul Tineretului din Moldova.

     Activitatea profesională și civică a marelui om de cultură și patriot a fost multilaterală. Nicolae Dabija a condus săptămânalul Literatura și arta, care a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor '80. În calitate de politician, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești (1989-1991), apoi deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994 și 1998-2001).

     Pe parcursul carierei sale scriitoricești a publicat numeroase cărți de poezie, proză, publicistică și traduceri, fiind încununat cu tot atât de numeroase premii obținute în Republica Moldova, România și alte spații culturale internaționale, cum ar fi Italia, Franța. Cuba, Serbia. Opera sa a fost tradusă în mai multe limbi și publicată în state precum Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Brazilia ș.a.

     Transmitem sincere condoleanţe familiei, comunității științifice și culturale din Republica Moldova și România și exprimăm prețuirea noastră pentru memoria sa.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, Lumină lină spre ceruri ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu