17 noiembrie 2020

Ora literară ,,Sub aripa dragostei”

     Luni, 16 noiembrie 2020, în cadrul Săptămânii Tineretului, catedra Limba și literatura română a organizat o oră literară. Invitata specială la eveniment a fost dna Liuba Procopii, autoarea volumului de nuvele ,,Sub aripa dragostei” ieșit de sub tipar în 2020. 

     La eveniment au participat studenții și cadrele didactice de la facultatea de Filologie. De asemenea, au fost invitați toți, cei pasionați de literatură! În cadrul evenimentului, studenții au adresat întrebări despre creația scriitoarei, au fost recitate poezii, și-au împărtășit impresiile despre nuvelele citite.

 


     TABURCEANU Polina, doctor în filologie, conferențiar universitar interimar:
     Honore de Balzac spunea: Fericirea este poezia femeilor. 
     Poezia și proza se întrepătrund în universul imaginar al autoarei Liuba Procopii, în care „stropii de iubire” freamătă de marile întrebări ale existenței și cunoașterii. „Chemarea trecutului” ne îmbie să pășim într-o lume în care Dragostea de Mamă, Dragostea de fiică, Dragostea tinerei fecioare răspândește o mireasmă de flori de liliac, sperând să ajungă la acea Planetă a sufletului, unde Bunătatea, Frumusețea, Înțelepciunea se vor afla în capul mesei. 
     Scrierile din acest volum se caracterizează printr-o analiză fină a celor mai subtile reacții ale sufletului feminin, care se apropie de o minuțioasă notare a miracolului de a exista, de a continua viața: „Să te bucuri când soarele răsare, / Să te bucuri când pomii dau în floare, / Să te bucuri când cântă-o ciocârlie, / Să te bucuri de spicul din câmpie”. 
    Doamna Procopii este cea, care prin viața sa, prin activitatea ei confirmă spusele marelui scriitor francez.
 

 Muzica și versurile: Liuba Procopii. Piesa "Binecuvântată fie Mama", interpretată de Sergiu Punga

 

Muzica și versurile: Liuba Procopii. Piesa "Două inimi", interpretată de Sergiu Punga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu