20 octombrie 2019

In memoriam Dumitru Matcovschi

In memoriam Dumitru Matcovschi 



Basarabia, Basarabia
Frate și sora, mamă și tată
Basarabia, Basarabia
Scumpă icoană, în inimi purtată
Trecută prin foc și prin sabie,
furată, trădată mereu,
ești floare de dor, Basarabie,
ești lacrima neamului meu.





Azi Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 80 de ani... 


      Născut în 1939, satul Vadul-Rașcov, Dumitru Matcovschi a marcat profund istoria neamului nostru ca și poet, prozator, academician, publicist și dramaturg, dar a rămas în inimile basarabenilor și ca un mare simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.
     Omagierea scriitorului a culminat, pe 17 octombrie 2019, la Biblioteca Națională a RM, cu un spectacol aniversar, la care au participat compozitorul Constantin Rusnac, poetul Traian Vasilcău, interpreții Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Victor Buruiană, Veronica Văluță-Bantaș, Ilie Văluță, studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, elevii Gimnaziului ”Dumitru Matcovschi” din orașul Chișinău, membrii colectivului artistic ”Voci nistrene” din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, baștina poetului ș.a.
     La aceasta frumoasa manifestare au fost prezenți studenții anului I și masteranzii anului II ai Facultății de Filologie a Universității de Stat din Tiraspol, împreună cu dr., conf. univ. Natalia Străjescu, trăind clipe de revelație.


 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu