12 decembrie 2017

Conferiţa Ştiinţifică cu participare Internaţională „Educaţia lingvistică şi literară în contextul dezvoltării valorilor general-umane”


Pe 24-25 noiembrie 2017, catedra „Limba şi Literatura Română”, Facultatea de Filologie, UST, a organizat Conferința Ştiinţifică cu participare Internaţională „Educaţia lingvistică şi literară în contextul dezvoltării valorilor general-umane”.




"Nici un lucru măreț din lume nu a fost realizat fără pasiune," căci oricine ar fi ascultat imnul „Gaudeāmus”, interpretat de către studenții Facultății de Filologie și dirijat de Dnul Anatol Ionaș ar fi susținut ideea lui Georg Wilhelm.
Astăzi în cadrul Conferinței Științifice cu participare internațională „Educația lingvistică și literară în contextul dezvoltării valorilor general-umane” am rămas plăcut surprinși de comunicările tuturor participanților.
Ședința în plen a început cu o abordare didactică în privința educării limbajului și rolul limbii în educație. Comunicarea prezentată de șeful Catedrei LLR, Anatol Ionaș a impresionat prin originalitate și noutate, punând accentul pe activitatea de formare a limbajului elevilor și pe modalitatea de interpretare a performanței lingvistice. În continuarea acestei teze, profesorul universitar, Dnul Dumistrăcel Stelian, a analizat, prin comunicarea sa, modele de exprimare liberă, coerentă, corectă, făcând o analiză comparativă a libertinajului comunicațional din limba română și alte limbi pe care le posedă. Am avut fericita ocazie să asistăm la o lecţie foarte interesantă cu privire la educarea limbajului şi a mesajului literar-artistic. Dnul prof. Dumistrăcel S., oaspetele nostru din România, a reuşit să ţină publicul în suspans, să ne amuze prin umorul fin care-l caracterizează, să ne demonstreze importanţa libertinajului comunicaţional şi totodată să cugetăm asupra întrebărilor: ce vorbim, cui şi cum ne exprimăm, cât şi de ce comunicăm? Ultima comunicare din cadrul ședinței în plen, cea a profesorului universitar, Colțun Gheorghe, a scos în evidență aspectul sintactic al limbii române și a prezenat atributul circumstanțial drept o varietate a subordonării duble la nivelul propoziției.
În cele din urmă, mulțumim tuturor celor care au contribuit la organizarea și desfășurarea acestui eveniment, în special membrilor Catedrei Limba și Literatura Română, care au lucrat cot la cot, pentru ca să avem o colaborare frumoasă și constructivă cu universitățile din țară și cele de peste hotarele ei. Felicitări, stimați profesori și realizări frumoase!!!

Moderator:
IONAŞ Anatol, dr, conf. univ., şef Catedră Limba şi Literatura Română

Cuvânt de salut:
COROPCEANU Eduard, dr., prof. univ.interim., Rector al UST
MOŞANU Lora, dr., conf. univ., prorector pentru ştiinţă, UST 
GHERLOVAN Olga, dr., conf. univ.,  decan al  Facultăţii de Filologie, UST
ZDRAGUŞ Vera, lector superior, şef Catedră Limbi Străine, UST

Comunicări în plen:
IONAŞ Anatol, doctor, conferenţiar universitar, Universitatea de Stat din Tiraspol, Educarea limbajului şi rolul limbii în educaţie
DUMISTRĂCEL Stelian, profesor universitar, doctor, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Filalei Iaşi a Academiei Române, Normă, libertate lingvistică şi libertinaj comunicațional
COLŢUN Gheorghe, profesor universitar, doctor habilitat în filologie, Universitatea de Stat din Moldova, Atributul circumstanțial: o varietate a subordonării duble la nivelul propoziției

Atelierele Conferinţei:
Atelierul I. Lingvistică
Atelierul II. Literatură şi folclor
Atelierul III. Didactica limbii şi literaturii
Atelierul IV. Didactică

(din stânga în dreapta: IONAŞ Anatol, doctor, conferenţiar universitar; TOLOCENCO Petru, doctor, conferenţiar universitar; DUMISTRĂCEL Stelian, profesor universitar, doctor; STRĂJESCU Natalia, doctor, conferenţiar universitar interimar; COLŢUN Gheorghe, profesor universitar, doctor habilitat în filologie; ZDRAGUŞ Vera, lector superior)
(foto: cuvânt de salut din partea dnei MOŞANU Lora, dr., conf. univ., prorector pentru ştiinţă, UST)
(foto: cuvânt de salut din partea dnei GHERLOVAN Olga, dr., conf. univ., decan al Facultăţii de Filologie, UST)
(foto: cuvânt de salut din partea dnei ZDRAGUŞ Vera, lector superior, şef Catedră Limbi Străine, UST)
(foto: Comunicarea în plen a dlui IONAŞ Anatol, doctor, conferenţiar universitar, Universitatea de Stat din Tiraspol, Educarea limbajului şi rolul limbii în educaţie)
(foto: Comunicarea în plen a dlui DUMISTRĂCEL Stelian, profesor universitar, doctor, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Filalei Iaşi a Academiei Române, Normă, libertate lingvistică şi libertinaj comunicaţional)
(foto: Comunicarea în plen a dlui COLŢUN Gheorghe, profesor universitar, doctor habilitat în filologie, Universitatea de Stat din Moldova, Atributul circumstanțial: o varietate a subordonării duble la nivelul propoziției)

La sfârșitul Conferinței în plen a avut loc înmânarea diplomelor de merit studenților facultății de Filologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu